Aký výnos očakávať, ak investuješ do akcií?

Norbert Nepela

Aký výnos očakávať, ak investuješ do akcií?

Drvivá väčšina ľudí investuje kvôli dosiahnutiu výnosu (tá zvyšná časť preto, že nevie, čo z peniazmi). Bodka. Preto je prirodzené, že skôr či neskôr príde na pretras výška očakávaného výnosu. Koľko mi to zarobí?

Štatistiky hovoria, že napríklad akcie zarobili dlhodobo cca 9-10% ročne po započítaní dividend. Preto, keď hovoríme o investíciách a ich výnosoch, tak sa tvárime, že do budúcnosti bude tento výnos podobný. Naša prognóza je extrapoláciou minulého vývoja. Inými slovami, predpokladáme, že to, čo sa dialo doteraz, sa bude plus-mínus diať aj do budúcnosti. To je však problém.

Minulosť sa nerovná budúcnosť

Faktom je, že investičná budúcnosť je neistá - nevieme predvídať ani rok dopredu, nieto ešte 10 rokov. Čo ak nasledujúcich 5-10 rokov bude pre investície nadpriemerne stelárnych? Alebo naopak, trh pôjde do strany, alebo nebodaj príde recesia a akciové trhy skolabujú? Netušíme. A úplne ignorujeme potenciálne nepredvídateľné udalosti - a z dobrého dôvodu, nevieme ich predvídať...

Je len prirodzené, že máme radi jednoduché veci. Naša myseľ nie je stavaná na zložité konštrukty. Má tendenciu zjednodušovať a hľadať vzorce a vzory. Ale budúcnosť nie je o konkrétnom jednom vývoji. Budúci vývoj nie je vytesaný do kameňa. Je to pravdepodobnostný rozptyl možných budúcich vývojov. Čo to znamená? Len toľko, že existuje kopec možných budúcich vývojov a každý z nich má nejakú pravdepodobnosť, že sa udeje (A nechcite, aby som začal na tému kvantovej podstaty vesmíru. Po prvé je to zložité a po druhé tomu nerozumiem 😉).

Za posledných necelých 10 rokov od januára 2015 do augusta 2024 zarobil index S&P500 reprezentovaný Vanguard S&P 500 ETF cca 13.02% p.a. (pri volatilite 15.46% a maximálnom poklese 23.91% - všetko v USD). 10 000 USD za týchto necelých 10 rokov narástlo na sumu 32 634 USD (viď graf).

Budúcnosť je škála možností

Človek si povie, že 13% ročne je super. Pri 13%-nom zhodnotení sa moja počiatočná investícia zdvojnásobí každých cca 5 a pol roka. Takže pri 11 ročnom horizonte budem mať zo svojich peňazí 4-násobok. Však?

Nie tak celkom. Ako som povedal, budúcnosť nie je minulosť „potiahnutá“ na grafe doprava. Je to celá množina možných scenárov vývoja, z ktorých práve jeden sa zrealizuje. Otázka za milión je „ktoré sú to tie scenáre?“

Pre účely simulácie možných scenárov vývoja investície (ale nielen investícií) existuje veľmi dobrý nástroj – Monte Carlo simulácia. Je to parametrizovateľný štatistický model, ktorý ti ponúkne presne to, čo potrebuješ - pravdepodobnostný rozptyl budúcich scenárov vývoja. Osobne používam tento.

A čo nám táto simulácia povie? Výsledok nám rozdelí možné výsledky do jednotlivých pravdepodobnostných pásiem (percentilov). Napríklad 25. percentil znamená, že je iba 25% šanca, že výsledok bude horší (a 75% šanca, že bude lepší). Pozri graf a tabuľku nižšie:

Simulácia nám hovorí, že pravdepodobnosť, že dosiahneme výnos 13% p.a. alebo vyšší je len 50%. Takže si môžeme hodiť mincou. Ak chceme mať aspoň 75% šancu, že scenár nastane, musíme počítať s výnosom „už len“ necelých 10% p.a. a cieľovou hodnotou nie takmer 4x, ale „len“ 2.5-násobne vyššou. A s maximálnym poklesom nie necelých 24%, ale skôr do 29%. Ale stále je 10% šanca, že výnos bude len okolo 6.6% p.a. s maximálnym poklesom až 34%.

Kompletné výsledky simulácie si môžeš pozrieť na tejto linke.

Akceptujme neistotu

Otázku za milión sme zodpovedali. Otázka za miliardu je „ktorý scenár reálne nastane?“ Nepoteším. Nevieme. Môže ktorýkoľvek. Je to možno ťažké uchopiť a akceptovať, ale je to fakt. Bolo by super, keby (nielen) investori prestali rozmýšľať lineárne a začali rozmýšľať v duchu zohľadnenia neistoty. Ideálne formou scenárov, či už s použitím Monte Carlo nástroja prezentovaného vyššie, alebo tak, že si identifikujú kľúčové faktory vplývajúce na formovanie budúceho vývoja a popremýšľajú o tom, ako sa môžu vyvíjať. Následne na základe rôznych kombinácií vývoja týchto kľúčových faktorov je možné zostaviť rôzne scenáre.

V prostredí neistoty (a.k.a. každodennej reality) je najlepším spôsobom prípravy na budúcnosť pracovať práve s takýmito scenármi. A ako? Určite nie výberom toho najpravdepodobnejšieho, pripadne „zlatej strednej cesty“ (toto je bežná chyba pri riadení podľa scenárov – zostaví sa optimistický, „realistický“ a pesimistický scenár, ale následne sa pracuje len s „realistickým“). Treba sa pripraviť aj na tie menej pravdepodobné scenáre. Ja to vidím tak, že je treba:

  • Povedať si, akú mieru rizika, že veci pôjdu „do kelu“ som ochotný akceptovať
  • Následne sa pripravím na to, že nastane scenár, ktorý je najhorší nad úrovňou tejto miery rizika.

V praxi to (s použitím simulácie a príkladu vyššie) znamená, že ak moja maximálna miera rizika je 10% (požadujem 90% pravdepodobnosť naplnenia mojich cieľov), tak budem pre prognózu vývoja svojich investícií používať čísla s 10. percentilu – t.j. výnos 6.60% p.a. a očakávať pokles až do 35%.

Aký výnos teda môžem očakávať

Na otázku „Aký výnos môžem očakávať“ treba odpovedať, že realisticky tak cca polovicu až dve tretiny výnosu za posledných 10 rokov. Pravdepodobnosť vyššieho výnosu je potom úmerne nižšia a z pohľadu plánovania budúcnosti by som sa na ňu nespoliehal.

A teraz otázka na Teba: Aká je pravdepodobnosť, že dosiahneš vo svojom portfóliu výnos, s ktorým aktuálne počítaš? Uvedomuješ si ju? A je pre Teba postačujúca?


S vhodnými investičnými stratégiami a disciplinovaným prístupom môžete udržať svoj investičný prístup na stabilnej ceste – a hlavne výnosný. Ak si náhodou na svojom investičnom rázcestí alebo len hľadáš komunitu podobne zmýšľajúcich ľudí, neváhaj a prečítaj si viac o našej PREMIUM službe.

A ak sa vám náš prístup a investičné stratégie budú páčiť, viete si poplatok za ročné premium členstvo znížiť kľudne aj nastálo až o 99% cez náš affiliate program. Takto môžete prístup k našim portfóliám a prémiovej komunite získať skoro úplne ZADARMO = len za 4,32 Eur s DPH/ ročne bez ohľadu na veľkosť Vášho investovaného kapitálu na finančných trhoch.


img

Chceš vedieť, ako začať investovať?

Stiahni si e-book Investorom za pár klikov


Podobné články

Kľúč k investičnému úspechu

Norbert Nepela

Čítať článok

Roboporadca či broker? Ako sa rozhodnúť

Norbert Nepela

Čítať článok

Ako poraziť index, napr. aj S&P500

Norbert Nepela

Čítať článok

Ako vybrať dobrý podielový fond

Norbert Nepela

Čítať článok

Kľúč k investičnému úspechu

Norbert Nepela

Čítať článok

Roboporadca či broker? Ako sa rozhodnúť

Norbert Nepela

Čítať článok

Čo je dlhopis a ako funguje?

Norbert Nepela

Čítať článok