Burza – najväčší nepriateľ investovania

Norbert Nepela

Burza – najväčší nepriateľ investovania

„Ako uspieť na burze?“ Videl som nejeden článok, video, či post, ktoré si kládli presne túto otázku. A zas sa budem rúhať, ale pre investora je táto otázka úplne zlá. Pretože osobne som presvedčený, že investovanie do akcií nie je o burze.

Investovanie do akcií je primárne o vlastnení podielu v aktuálne či potenciálne úspešnej firme. Dôvodov, prečo chcem v danej firme vlastniť podiel, môže byť veľa, ale primárne sú asi dva hlavné – buď chcem mať podiel na zisku, ktorý firma vyprodukuje, alebo chcem firmu v budúcnosti draho predať. Alebo kombinácia obidvoch. Krásny príklad takéhoto investovania je, keď človek (spolu)zakladá vlastnú firmu. Vtedy spravidla firmu nielen financuje, ale aj sa reálne podieľa na jej riadení a každodennom chode. Vtedy má mentálne nastavenie (mindset) majiteľa/spoločníka. Nevadí mu, že firme bude pravdepodobne trvať niekoľko rokov, kým začne vyplácať zisk a kým stúpne na cene tak, že bude zaujímavé uvažovať o jej predaji. A ak sa spoločnosti aj prechodne darí horšie, nezbaví sa jej pri prvom náznaku problémov. Pretože jej verí. Pri investovaní do akcií cez burzu však toto nastavenie majiteľa väčšina ľudí nemá.

Akcionárom chýba pocit vlastníctva

V našich končinách je veľmi obľúbené investovanie do nehnuteľností. Mám zato, že primárnym dôvodom (možno okrem historicky lacných hypoték) je pocit vlastníctva niečoho hmotného. Do bytu či domu sa môžem ísť pozrieť, môžem tam prespať. Pri investovaní do akcií nám tento pocit vlastníctva niečoho hmotného zväčša chýba. Nemôžem predsa len tak prísť do fabriky napr. Tesly a poprechádzať sa tam, aj keď som akcionár. Aj z tohto dôvodu si dovolím tvrdiť, že väčšina investorov na akciových trhoch vníma akcie nie ako spoločnosti s majetkom, biznisom, tržbami a ziskom, ale skôr ako akési potenciálne výherné tikety v lotérii zvanej „burza“. Tým sa investovanie redukuje na sledovanie pohybu ceny, ktorá je závislá na pocitoch masy investorov a krátkodobo už z princípu len ťažko predvídateľná. Burza proste každý deň „vyžrebuje“ cenu mnou vlastnených akcií a oznámi mi ju.  A ak sa cena akcií nevyvíja podľa mojich predstáv, začnem sa cítiť nespokojne.

Opomína sa pri tom pocit vlastníctva niečoho hmotného a hodnotného. Na rozdiel od (spolu)vlastníctva malého biznisu, kde majiteľ ten pocit má. Uvedomuje si, čoho je vlastníkom, čo vo svojej firme buduje. A hlavne má výhodu, že nie je každý deň konfrontovaný s informáciou, koľko sú mu za jeho firmu ochotní zaplatiť iní. Nie je tak tlačený emóciami do nepremyslených rozhodnutí.

Burza - nepriateľ investovania

Myslím, že to bol John Maynard Keynes, ktorý sa vyjadril, že „burza môže byť najväčším nepriateľom investora“, pretože odrádza od investovania a podporuje krátkodobé špekulácie. Také to naháňanie dopamínu spojeného so sledovaním rastu ceny. Ale zároveň dáva témy na rozhovory v médiách, posty na sociálnych sieťach a podobne.

Čím menej spoločností vo svojom portfóliu máš a čím hlbšiu analýzu si pred nákupom spravíš, tým viac sa vieš vžiť do mentality majiteľa biznisu. A naopak, čím máš toho viac, spravidla zabalené v obale investičného nástroja alebo dokonca derivátu, tým viac vnímaš burzu ako „lotériu“, kde nárast ceny nie je spôsobený nárastom hodnoty podkladových biznisov, ale závisí skôr od šťastia.  Môj názor je, že paradoxne práve z tohto dôvodu dnes veľmi obľúbené indexové ETF viac podporujú vnímanie burzy ako „lotérie“ a menej vnímanie vlastníctva konkrétnych biznisov „z mäsa a kostí“.

Toto nastavenie podľa mňa vedie k tomu, že burzu ľudia často vnímajú ako miesto, kde je možné zbohatnúť. Alebo miesto, kam idem, ak momentálne nemám ale potrebujem peniaze. Spravidla burzu nevnímame ako miesto, kam ideme ochraňovať svoj už nadobudnutý majetok pred infláciou. Ako miesto, kam ideme svoj majetok v dlhom horizonte zveľaďovať dosahovaním primeraného výnosu pri zabezpečení bezpečnosti vloženej čiastky (definícia investovania podľa B. Grahama).

Znalosť hodnoty vedie k lepším investičným rozhodnutiam

Keď ponúknete podnikateľovi za jeho biznis príliš nízku sumu, pravdepodobne vás vysmeje a nepredá. Nebude vám svoj biznis v panike predávať, lebo čo ak zajtra prídete s ešte nižšou ponukou? Je to preto, lebo vie, akú hodnotu ten jeho biznis reálne (alebo len v jeho vnímaní) má. Rovnako aj majiteľ nehnuteľnosti. Pod cenu vám nehnuteľnosť predá len veľmi zriedka, keď je do toho fakt dotlačený. Je ochotný „vysedieť“ horšie obdobie nižších cien, pretože (si myslí, že) vie, akú hodnotu jeho nehnuteľnosť má. Avšak „investor“ na burze má tendenciu pri prepadoch ceny akcií svoje pozície odpredávať z obavy, že cena pôjde ešte nižšie a on príde o peniaze. Lebo nevie, čo reálne vlastní. Že za tým jeho „tickerom“ v obchodnej platforme brokera sa skrýva reálny biznis. Nezriedka si kupuje aj poistku proti poklesu ceny. Volá sa to „hedžing“ a je to de facto poistenie proti prílišne emocionálnej reakcii masy účastníkov trhu. Vzhľadom na „lotériovú“ povahu burzy tento prístup dáva zmysel. Ale zatiaľ som nevidel podnikateľa, ktorý by si kúpil poistku proti predaju svojej firmy „pod cenu“. Ani vlastníka nehnuteľnosti, ktorý si kúpil poistku proti poklesu ceny svojej nehnuteľnosti. Zato na burze sa hedžuje každodenne.

Čo tým chcem povedať?

Asi iba jedinú vec. A to, že pred tým, ako sa rozhodnete do čohokoľvek investovať, skúste pochopiť, čo to vlastne kupujete. Aká je reálna hodnota vašej investície. Dajte si tú trochu námahy.

Keď budete chápať, čo vlastníte, nebudete vyrušovaní prípadnými (a celkom častými) poklesmi ceny na burze. Samozrejme, stále môžete hedžovať a dodatočne na tom zarábať, ak sa vám žiada. Však prečo nevyužiť iracionalitu iných... A na druhej strane budete taktiež vedieť, kedy je dobré investíciu predať. Ako podnikateľ, resp. majiteľ nehnuteľnosti, ktorí vedia, kedy mu za ich firmu či nehnuteľnosť ponúkajú cenu, ktorá sa nedá odmietnuť.

Ak budete poznať svoje investície, budete vedieť akú hodnotu vlastníte, garantujem vám, že bude vo vašom investovaní omnoho menej emócií. Proste budete lepšími investormi. A nebude to burza, ktorá bude diktovať vaše rozhodnutia. Pretože investovanie do akcií nie je o burze...


S vhodnými investičnými stratégiami a disciplinovaným prístupom môžete udržať svoj investičný prístup na stabilnej ceste – a hlavne výnosný. Ak si náhodou na svojom investičnom rázcestí alebo len hľadáš komunitu podobne zmýšľajúcich ľudí, neváhaj a prečítaj si viac o našej PREMIUM službe.

A ak sa vám náš prístup a investičné stratégie budú páčiť, viete si poplatok za ročné premium členstvo znížiť kľudne aj nastálo až o 99% cez náš affiliate program. Takto môžete prístup k našim portfóliám a prémiovej komunite získať skoro úplne ZADARMO = len za 4,32 Eur s DPH/ ročne bez ohľadu na veľkosť Vášho investovaného kapitálu na finančných trhoch.


img

Chceš vedieť, ako začať investovať?

Stiahni si e-book Investorom za pár klikov


Podobné články

Kľúč k investičnému úspechu

Norbert Nepela

Čítať článok

Roboporadca či broker? Ako sa rozhodnúť

Norbert Nepela

Čítať článok

Trhy klesajú, čo mám robiť?

Norbert Nepela

Čítať článok

Koľko investovať?

Norbert Nepela

Čítať článok

Kľúč k investičnému úspechu

Norbert Nepela

Čítať článok

Roboporadca či broker? Ako sa rozhodnúť

Norbert Nepela

Čítať článok

12 najväčších investičných mýtov

Norbert Nepela

Čítať článok