13 investičných mýtov súčasnosti

Marián Ďurica

13 investičných mýtov súčasnosti

Za posledné roky „investičný duch“ Slovákov, aj vďaka rozmachu investičných sprostredkovateľov a ETF roboporadcov, výrazne narástol. To sa prejavilo na poklese popularity podielových fondov a raste obľúbenosti ETF pasívneho investovania, ktoré odporúča aj sám W.Buffet bežnému investorovi.

Napriek tomu však investovanie na vlastnú päsť, tak ako je bežné vo vyspelom svete, je u nás stále opradené akousi negatívnou aurou. Veľká časť tejto nedôvery je však založená na mylných predstavách a ničím nepodložených tvrdeniach.

V tomto článku sa pokúsime najčastejšie z nich vyvrátiť.

1. Je ťažké začať

Podľa zvoleného investičného nástroja sa líši aj náročnosť začiatkov.

Ak chceš investovať do podielových fondov či iných investičných produktov ponúkaných bankami či správcovskými spoločnosťami, pri výbere Ti poradí dobrý finančný agent, ktorý s Tebou spíše aj zmluvu a Ty už len nastavíš trvalý príkaz v banke. V prípade ETFiek ak si zvolíš niektorého z roboporadcov, celým procesom prejdeš online a nezaberie Ti to suma sumárum viac ako hodinku tvojho života. Ľahké.

Ak chceš začať investovať na vlastnú päsť, potrebuješ si zvoliť vlastné portfólio (pre začiatok sa môžeš inšpirovať množstvom už existujúcich alebo sa nechať viesť nami osobne) a založiť si účet u brokera. Je to asi také zložité, ako otvoriť si účet v banke online. A následné investovanie je asi rovnako náročné, ako vytvorenie a odoslanie prevodného príkazu cez internet banking. Takže ruku hore, kto vie používať internet banking...

2. Na investovanie potrebuješ veľa peňazí

Veľa peňazí potrebuješ na špekulovanie. Regulačné pravidlá hovoria, že ak chceš robiť denného tradera potrebuješ mať na úvod minimálne 25 000 USD.

Ale ak chceš začať investovať, je potreba peňazí omnoho nižšia. Programy investičného sporenia našich finančných inštitúcií vyžadujú pravidelný vklad od 20 Eur mesačne. To je celkom zvládnuteľné. A nízkonákladoví brokeri (napríklad Etoro, XTB či Lynx) alebo fintechy na štýl roboporadcov ako Finax alebo Portu sa s príchodom nových technológií rozmnožili ako huby po daždi, Ti tiež umožňujú investovať sumy už od niekoľkých desiatok Eur.

My osobne v Papučovom investorovi používame na správu vlastných investičných stratégií profesionálneho amerického brokera s viac ako 50 ročnou tradíciou Interactive Brokers, ktorého akcie môžeš taktiež vlastniť, nakoľko ide o verejne obchodovanú spoločnosť.

3. Investovaniu musíš venovať veľa času

To platí iba v prípade, že chceš sám vyberať konkrétne spoločnosti, tzv stockpicking, do ktorých budeš investovať. Ak investuješ prostredníctvom investičných produktov správcovských spoločností, bánk, či fintech roboporadcov, všetok čas čo stráviš reálne pri investovaní, je ten, že vyplníš investičný dotazník, zvolíš si podľa svojho investičného profilu vhodnú stratégiu pre teba samotného a nastavíš si trvalý príkaz v internetbankingu. Nič viac.

Ak investuješ vo vlastnej réžii cez brokera a investuješ prostredníctvom napr.tzv. indexových ETF (fondy obchodované na burze, ktoré kopírujú konkrétny trhový index), tak na nastavenie potrebuješ rádovo hodiny až dni a následná správa Ti zaberie max. pol hodinu mesačne. Je to rovnaké ako keď si tento istý investičný produkt kúpiš napr.od svojho investičného poradcu s tým rozdielom, že budeš platiť oveľa nižšie poplatky.l za správu svojho portfólia.

Ak investuješ spoločne s nami ako premium člen papučovej komunity, takisto ti to nezaberie viac ako 3 hodiny mesačne. A ešte sa pritom aj veľa naučíš, nakoľko máme v komunite naozaj veľa skúsených investorov. Môžeš sa inšpirovať našimi rastovými mechanickými stratégiami alebo dividendovým stockpicking portfóliom a spoločne s nami ísť po ceste za lepším dlhodobým zhodnotením svojho finančného kapitálu alebo vyššou pravidelnou rentou - dividendy.

4. Na investovanie musíš mať veľa znalostí

Je pravdou, že je dobré, ak vieš, do čoho investuješ a prečo. Inak hrozí, že Ti predajú alebo si vyberieš niečo, čo pre Teba nie je vhodné. Hovoríme však o základoch – čo sú ETF, akcie, dlhopisy, fondy, čo je to burza a ako funguje, a že pri investovaní treba dbať na investičný horizont, riziko, volatilitu a hlavne poplatky. Toľko stačí na úvod, zvyšok sa človek „doučí za jazdy“.

5. Investiční profesionáli vedia omnoho viac ako Ty

Možno vedia, ale v dôsledku im je to veľmi málo platné. Totiž drvivá väčšina portfólio manažérov nedokáže konzistentne investovaním zarobiť viac ako „trh“. Inými slovami, ak namiesto aktívne riadeného podielového alebo hedge fondu investuješ do indexového ETF, máš veľkú šancu zarobiť viac ako už spomínaní profesionáli.

Okrem toho možno poznáš slávnu stávku najznámejšieho svetového investora Warrena Buffetta s manažérmi hedge fondov. Stavil sa o milión dolárov, že hedge fondy počas 10 rokov nezarobia viac ako ETF kopírujúce trhový index S&P 500. O tom, ako to dopadlo, píšeme v článku Stávka Warrena Buffetta.

6. Viac informácií vedie k lepším investičným rozhodnutiam

Pri investovaní, rovnako ako v ostatnom živote, je pri rozhodovaní potrebné zamerať sa na zopár kľúčových informácií. Príliš veľa informácií Tvoje rozhodovanie skôr paralyzuje.

7. Investovaním sa dá rýchlo zbohatnúť

V prvom rade si treba uvedomiť, že cenné papiere nie sú žiadne výherné tikety v lotérii. Predstavujú vlastníctvo (akcie) alebo dlžobný úpis (dlhopisy) spoločnosti. Firma, ktorá bežne funguje, vyrába, predáva, zarába. Krátkodobo sa môže stať, že niekto zarobí za rok extrémne veľa (náš najvyšší ročný výnos investície bol 178% v prípade rastového portfolia a 132% v prípade dividendového), ale dlhodobo je to prakticky nemožné. Aspoň nie bez podstúpenia obrovského rizika. Ale to už sme v rovine špekulácií.

Dlhodobo dokážeš investovaním do akcií zarobiť cca 7-10% ročne (čo predstavuje zdvojnásobenie vloženej sumy každých 8-10 rokov), dlhopismi okolo 4-7% ročne a na peňažnom trhu aktuálne 3% ročne.

Schémy, ktoré ponúkajú „garantované“ zhodnotenie na úrovni DESIATOK % ročne, buď podstupujú obrovské riziká, o ktorých nehovoria, alebo ide o podvody. Aj najúspešnejší hedge fond v histórii totiž zarobil dlhodobo ročne „len“ okolo 40%. A nikomu inému sa to dodnes nepodarilo zopakovať. Aj sám W.Buffet má priemerné zhodnotenie svojich investícií na úrovni 20% p.a. za viac ako 50 rokov investovania a to môžeme s istotou konštatovať, že pri tak dlhom investičnom horizonte je momentálne jediným na svete, komu sa to podarilo.

8. Dobrá spoločnosť je vždy dobrá investícia

Asi každý z nás pozná Apple, Microsoft, Google, Facebook, Teslu, ale aj Coca-Colu, Pepsi, McDonalds, či ďalšie veľké a úspešné spoločnosti. Tieto firmy sú ziskové a majú potenciál do budúcnosti. Takže je dobrý nápad do nich investovať. Či...?

Faktom je, že kvalita a budúci potenciál firmy je iba jedno z kritérií dobrej investície. Druhým, rovnako dôležitým kritériom je cena.

Skúsim príklad. Jednoizbový byt s výmerou 75m2 v luxusnej novostavbe v centre Bratislavy za cenu 150 000 Eur je dnes skvelá investícia. Ale ten istý byt za cenu 2 mil. Eur už taká dobrá investícia nie je.

Rovnako to platí aj pri investíciách. Trh „oceňuje“ spoločnosti v krátkodobom horizonte na základe očakávaní a emócií. Aj malý a dočasný úspech môže vyhnať cenu akcií spoločnosti do závratných výšok a naopak, aj malé a nevýznamné zaváhanie môže ceny zraziť až „do suterénu“. Dôležité je pri investovaní zvážiť, aká je reálna hodnota investície (na základe jej kvality a potenciálu) a kúpiť len vtedy, ak jej cena je nižšia ako táto tzv.férová hodnota (fair value). Ideálne oveľa nižšia, ak používaš pri investovaní aj nejaký ten bezpečnostný vankúš (margin of safety) pri kúpe akcii. Toto je základný princíp, ktorý pri investovaní zvyšuje potenciál zisku a zároveň znižuje riziko.

9. Zlato je dobrá investícia

Toto je všeobecne akceptovaný fakt. Ale skúste sa na to pozrieť z pohľadu, ktorý je popísaný v tomto našom článku a tiež v článku kolegu investora. A to sú len 2 rôzne pohľady dvoch ľudí, ktorých zaujímajú hlavne čísla a tvrdé dáta z grafu výkonnosti zlata v dlhoročnom horizonte, rozumej 15 a viac rokov.

10. Vysoký výnos je možný len za cenu vysokého rizika

Na vyvrátenie tohto mýtu si zoberiem na pomoc odpovede na mýtus 8 a mýtus 11 a len zhrniem: Riziko investičnej straty významne klesá s dĺžkou a pravidelnosťou investovania. Zároveň kúpou investícií za významne nižšiu cenu ako je ich reálna hodnota dokážeš dosiahnuť vysoký výnos aj pri nízkom riziku.

11. Investovanie je príliš rizikové

V prvom rade je potrebné vysvetliť pojem „investovanie“. „Čo investovanie je a čo nie? Myslíš forex alebo kryptomeny?“

Nie. Bohužiaľ, často si zamieňame špekulácie na finančných trhoch s investovaním. Špekulácie sú krátkodobé (neraz sa nákup aj predaj udejú v rámci jedného dňa, týždňa, či mesiaca), vzrušujúce, vysoko rizikové a v drvivej väčšine stratové. Rýchly dôkaz je, že medzi top investormi sveta nie je ani jeden „trader“.

Investovanie, na druhej strane, je viac ako sporenie – vkladáš peniaze dopredu zvoleným spôsobom a „necháš tak“. Pravidelne a dlhodobo. Investovanie by malo, podľa B. Grahama, „...dávať prísľub bezpečnosti vloženej čiastky a primeraného výnosu.“

Obyčajne si pod rizikom predstavujeme cenové výkyvy našich investícií. Toto je však len časť pravdy. V skutočnosti jediným investičným rizikom je, že nedosiahneme naše investičné ciele a prídeme o peniaze.

A áno, faktom je, že v krátkodobom horizonte sa ceny môžu vyvíjať rôzne. Aj nadol. Trhové ceny fluktuovali, fluktuujú a budú fluktuovať. Ale z dlhodobého hľadiska majú trhy rastovú tendenciu. Aj keď hodnota nášho portfólia nebude stabilne rásť každý jeden deň, v celkovom dôsledku takmer určite narastie.

Rovnako pomôže aj pravidelnosť investovania. Pri pravidelnom vkladaní prostriedkov zastihneme trhy aj keď sú hore, aj keď sú dole. A tým sa naša nákupná cena bude „priemerovať“. Preto čím dlhšie a pravidelnejšie investujeme, tým nižšie investičné riziko znášame.

K riziku ešte jedna poznámka. Pri špekuláciách je možné, že prídeme o všetky svoje peniaze. Pri investovaní je to veľmi, veľmi nepravdepodobné. Na to, aby sme prišli o všetky vložené peniaze, museli by všetky spoločnosti, do ktorých investujeme, skrachovať. Áno, asi sú ľudia, ktorých ich „šťastie“ priam predurčuje na takýto osud, je ich však pomerne málo. A pre prípad, že by vám chcel vaše peniaze niekto „defraudovať“, existujú schémy na ochranu investora, ktorých súčasťou musí byť povinne každý obchodník s cennými papiermi v EÚ a USA.

Takže, ako hovorí klasik (vlastne viacero investičných klasikov): „Výnosné investovanie je nudné. Ak je investovanie, zábavné, pravdepodobne nie je výnosné.“

12. Celý investičný systém je nastavený tak, aby slúžil bohatým. Bežný človek nemá šancu uspieť.

Je pravdou, že čím viac peňazí investuješ, tým viac v absolútnom vyjadrení zarobíš. 10% z 1000 Eur je iba 100 Eur, zatiaľ čo rovnakých 10% z milióna predstavuje 100 tisíc. Bohatí však majú dva základné problémy, ktoré im významne sťažujú dosiahnuť také výnosy, aké dokážu dosiahnuť „bežní“ investori.

Prvým problémom je pocit akejsi výnimočnosti prameniacej z naakumulovaného bohatstva. A pocit, že ako bohatý si zaslúžim lepšie a kvalitnejšie služby ako „nebohatý“. Vo všetkom, aj v investovaní. Preto si bohatí platia investičných poradcov a privátnych bankárov, ktorí sa aktívne snažia zhodnocovať ich peniaze. O tomto fenoméne píše Warren Buffet vo svojom liste akcionárom za rok 2016 (od strany 25). Ako sme si však už povedali v bode 6, títo profesionáli v drvivej väčšine spôsobia, že investor zarobí menej.

Druhým problémom je fakt, že bohatí investori (a obzvlášť veľké a bohaté investičné fondy) majú na investovanie príliš veľa peňazí. To spôsobuje, že a) okrem najlepších investičných „nápadov“ musia investovať aj do množstva priemerných, pretože peniaze nemôžu len tak ležať; a b) do veľkej časti najlepších nápadov ani investovať nemôžu, pretože by za svoje peniaze efektívne kúpili celú firmu, čo je pre väčšinu fondov zakázané a fondy v podstate len málokedy chcú vykonávať aktívny manažment firiem, do ktorých investujú.

Z týchto dôvodov sú to práve „bežní“ malí investori, kto má, pri investovaní do nízko-nákladových indexových fondov, šancu na vyššie zhodnotenie svojich peňazí. Skvelým príkladom môžu byt aj naše vlastné papučové rastové portfolia, ktorým sa darí porážať trh, áno aj S&P500.

Aktuálna výkonnosť našej najlepšej takejto kvantovej mechanickej stratégie US MidCap Value Momentum je od roku 2019 na úrovni 16% p.a. a viete sa ňou nie len inšpirovať, ale ju aj reálne nasledovať a zaberie Vám to menej ako hodinu mesačne. V rámci tejto stratégie mali jednotlivé nami vybrané investičné dávky od založenia tejto stratégie takéto zhodnotenia a to samých seba nepokladáme za bohatých, ale len za bežných ľudí ako väčšina z Vás, čo si tento článok práve číta.

Výkonnosť stratégie US MidCap Value Momentum od 11/2019 do 07/2024

13. Investovať NEmôžeš bez poplatkov.

Posledný mýtus je priamo z našej investičnej obývačky. Sami si vlastný investičný kapitál obaja spravujeme na burze už veľa rokov a touto našou pohnútkou sme inšpirovali už stovky investorov, ktorí sa pridali aj do našej premium investičnej komunity a môžeme určite potvrdiť, že toto je najväčší mýtus súčasnej doby.

Ak máš záujem, naučíme ťa to tiež, pričom môžeš nasledovať naše rokmi overené investičné stratégie, ktorým sa darí porážať nie len vlastné ETF benchmarky, ale aj TRH ako celok, áno aj index S&P500. Získaš prístup k našim reálnym rastovým a dividendovým portfóliám, archívu vzdelávacieho obsahu, osobnej podpore a discord mastermind investičnej skupine a na konci dňa neplatíš žiadne zbytočné poplatky za správu svojho portfólia. A to je podľa nás FÉR !

S vhodnými investičnými stratégiami a disciplinovaným prístupom môžete udržať svoj investičný prístup na stabilnej ceste – a hlavne výnosný. Ak si náhodou na svojom investičnom rázcestí alebo len hľadáš komunitu podobne zmýšľajúcich ľudí, neváhaj a prečítaj si viac o našej PREMIUM službu.

A ak sa Vám náš prístup a investičné stratégie budú páčiť, počas prvého roka si viete poplatok za ročné premium členstvo znížiť kľudne aj nastálo až o 99% cez náš affiliate program pozvánok. Aj to nám umožnilo získať status 1.investičnej služby na Slovensku, ktorú môžete získať skoro úplne ZADARMO = len za 4,32 Eur s DPH/ ročne bez ohľadu na veľkosť Vášho investovaného kapitálu na finančných trhoch.

img

Chceš vedieť, ako začať investovať?

Stiahni si e-book Investorom za pár klikov


Podobné články

Kľúč k investičnému úspechu

Norbert Nepela

Čítať článok

Roboporadca či broker? Ako sa rozhodnúť

Norbert Nepela

Čítať článok

Indexy, stockpicking alebo niečo medzi?

Norbert Nepela

Čítať článok

Kľúč k investičnému úspechu

Norbert Nepela

Čítať článok

Roboporadca či broker? Ako sa rozhodnúť

Norbert Nepela

Čítať článok

Zoznámenie so Smart Beta

Zuzana Badurová

Čítať článok