Ako investovať, keď fakt, ale fakt nemáš čas…

Norbert Nepela

Ako investovať, keď fakt, ale fakt nemáš čas…

Uplynulý mesiac bol pre mňa z pracovného pohľadu veľmi náročný. Blížil sa projektový míľnik a bolo treba „makať“. Makaním rozumej 12 a viac-hodinové pracovné dni sedem dní v týždni. 😥  Investovanie bolo naozaj len v úzadí mojej mysle...

Som presvedčený, že to, čo som popísal je extrém. Som však rovnako presvedčený, že väčšina potenciálnych „Papučových“ investorov sa stretáva s časovým problémom. Práca, rodina, prípadné záľuby. Na aktivity okolo investovania proste neostáva čas.

Populárny názor je, že investovať znamená venovať sa každodenne niekoľko hodín analýzam a sledovaniu trhov. Aj keď populárny, tento názor je veľmi nepresný. Poznám najmenej tri spôsoby, ktoré Ti umožnia investovať, aj keď si veľmi pracovne či inak vyťažený. Tu sú:

  1. Program investičného sporenia u „asset managera“
  2. Investovanie do indexových ETF
  3. Investovanie systémom Magic Formula

Program investičného sporenia u „asset managera“

Na slovenskom trhu existuje viacero „programov sporenia“ od rôznych poskytovateľov finančných služieb. Prakticky každá z väčších bánk má vlastný asset management alebo spolupracuje s asset management partnerom, ktorý takúto možnosť ponúka. Na úvod sa tomu treba trošku povenovať a vybrať správny „fond“, „balík“ resp. „portfólio“ v závislosti od poskytovateľa. Následne už stačí iba nastaviť trvalý príkaz a hotovo. Výška mesačného sporenia začína už na 10 EUR.

Čistý mesačný „prevádzkový“ čas na investovanie (po úvodných nastaveniach) = 0 minút.

V prípade programov sporenia však treba počítať s vyššími poplatkami, ktoré môžu mať podobu vstupných, priebežných za správu, výstupných, resp. ich kombinácie. Nižšie pripájam zopár odkazov na programy sporenia (bez špeciálneho poradia a preferencií):

Investovanie do indexových ETF

Investovanie do indexových ETF je ďalším z časovo nenáročných spôsobov investovania. Tiež je možné pravidelné investovanie relatívne nízkych čiastok. Rozdielom oproti programom investičného sporenia popísaným vyššie je fakt, že, keďže na Slovensku neviem o žiadnom poskytovateľovi investičných produktov na báze indexových fondov (ak niekto viete, dajte vedieť), budeš potrebovať účet u brokera. Témou výberu brokera som sa zaoberal v tomto článku.

Okrem nastavenia brokerského účtu je potrebné stráviť trochu času výberom konkrétneho indexu/ETF. Pre začínajúceho investora je z pohľadu rizika a potreby investičných znalostí asi najlepšie na začiatok uvažovať o takom ETF, ktorý kopíruje trh ako celok. Môže pritom ísť o trh globálny alebo lokálny. Vhodní kandidáti sú napríklad:

No a posledným krokom je pravidelné investovanie. V tomto prípade to nie je až také „nastav a zabudni“, ako v prípade programov investičného sporenia. Podľa toho, koľko Tvoj broker účtuje za transakciu, musíš najprv nazhromaždiť dostatok peňazí, aby cena poplatku nepresiahla 1% z ceny transakcie (ideálne ešte menej). To znamená, že budeš na svojom bežnom alebo neterminovanom sporiacom účte zbierať peniaze a po nazbieraní dostatočného množstva (v praxi to bude medzi 500 a 1000 EUR, ak však máš brokera, ktorý účtuje za transakciu 1 USD, tak aj menej) ich prevedieš na účet brokera. Následne zrealizuješ nákup. Prevod na brokerský účet trvá, podľa brokera a jednoduchosti Tvojho internet bankingu od 2 do 10 minút. Realizácia transakcie ďalšie 2 minúty (vrátane prihlásenia sa do obchodovacieho systému brokera).

Čistý mesačný „prevádzkový“ čas na investovanie (po úvodných nastaveniach) ≤ 15 minút.

Pri investovaní do ETF je potrebné okrem transakčných poplatkov, ktoré sa pohybujú od medzi 1 a cca 20 USD resp. EUR za transakciu (nákup aj predaj), rátať aj s tzv. management poplatkom, ktorý pri indexových ETF predstavuje spravidla do 0,4% ročne.

Investovanie systémom Magic Formula

(Poznámka 1: Princípy investičného „systému“ Magic Formula sú popísané v knižke „Little Book that Beats the Market“, ktorej rešerš je pre našich členov dostupná v Papučovej knižnici)

Investovanie systémom Magic Formula je časovo najnáročnejším spôsobom časovo nenáročného investovania. Opäť k nemu potrebuješ vlastného brokera. Taktiež budeš na realizáciu jednej investície potrebovať z prezentovaných možností najväčší balík peňazí. V súlade s pravidlami totiž budeš každé 2-3 mesiace kupovať 5-7 rôznych titulov, čo znamená, že v závislosti od transakčných poplatkov brokera hovoríme o 500 – 7000 EUR každé 2-3 mesiace. (My v rámci Papučového investora používame Interactive Brokers, ktorí účtujú za transakciu 1USD, čiže teoreticky by nám stačilo 500-700 USD, reálne však, ak nechceš skladať veľký počiatočný vklad, dokážeš nájsť brokera s poplatkami okolo 5 EUR/USD za transakciu).

Podobne ako v prípade investovania do indexových ETF budeš priebežne „zbierať“ peniaze a následne ich prevádzať na účet brokera. Okrem toho však každé 2-3 mesiace budeš opakovať nasledujúci postup:

  1. Choď na stránku magicformulainvesting.com a zaregistruj/prihlás sa
  2. Vyber si minimálnu požadovanú trhovú kapitalizáciu
  3. Zadaj požadovaný počet výsledkov (30 alebo 50)
  4. Nakúp 5-7 spoločností zo zoznamu, do každej investuj rovnakú sumu peňazí.

Tento postup Ti zaberie cca 30 minút. Po zohľadnení času na prevody peňazí a realizáciu transakcie to predstavuje cca 45 minút. Okrem toho, stratégia vyžaduje nakúpené akcie rok držať a potom ich predať. Predaj Ti zaberie ďalších cca 10- 15 minút.

Čistý „prevádzkový“ čas na investovanie (po úvodných nastaveniach) = cca 60 minút každé 2-3 mesiace.

Čo sa týka poplatkov, platíš iba transakčné za nákup a predaj. Okrem toho, časť z nakúpených spoločností bude vyplácať dividendu, čo bude pre Teba predstavovať výnos nad rámec nárastu ceny.

(Poznámka 2: V rámci Papučového investora pristupujeme k analýze Magic Formula o niečo málo sofistikovanejšie. Presný postup na stiahnutie je dostupný v našej Truhlici pokladov)

Tak ako? Chápem, že istý čas bude trvať nastavenie. A budeš mu musieť „obetovať“ aj nejaké úsilie... Ale „prevádzka“ potom bude už naozaj zvládnuteľná. Jedno z mojich životných hesiel je, že „život je otázka priorít“. To znamená, že ak človek niečomu pripisuje prioritu, čas si na to nájde. A na investovanie vo vlastnej réžii, zvlášť to „Papučové“, naozaj až tak veľa času netreba  🙂

img

Chceš vedieť, ako začať investovať?

Stiahni si e-book Investorom za pár klikov


Podobné články

Kľúč k investičnému úspechu

Norbert Nepela

Čítať článok

Roboporadca či broker? Ako sa rozhodnúť

Norbert Nepela

Čítať článok

Morálny aspekt investovania

Norbert Nepela

Čítať článok

12 najväčších investičných mýtov

Norbert Nepela

Čítať článok

Alternatívne výnosy a straty

Norbert Nepela

Čítať článok

Trhy klesajú. Musí aj moje portfólio?

Norbert Nepela

Čítať článok