Ako odísť do finančného dôchodku pred 40tkou? Dividendy…

Marián Ďurica

Ako odísť do finančného dôchodku pred 40tkou? Dividendy…

Čo je dostatočne veľký, pravidelný a stabilný pasívny príjem, aby sme mohli prestať pracovať?

U každého z nás sa toto číslo bude určite líšiť aj vzhľadom na štandard, na ktorý si počas života zvykneme, či budeme mať deti alebo nie. Avšak ak sa odrazíme od súčasného priemerného dôchodku na Slovensku, zistíme, že šikovný mladý človek sa môže dostať pomerne ľahko do situácie, že pred 40tkou bude mať pasívny príjem na úrovni dnešných priemerných dôchodkov. Treba na to mať kapitál cca 100 000 Eur, čo je ak si to rozmeníme na drobné, tak investovať mesačne napr. medzi 25-35 rokom života (teda presne 10 rokov) v priemere približne 530 Eur/ mesačne do rozumnej investičnej stratégie, ktorá zarobí aspoň trhový priemer za posledných 35 rokov cca 8,5% p.a., čo určite nie je nerealistické číslo, ak sa zameriame primárne na akciový trh a budeme hľadať vhodnú investičnú stratégiu práve tu. Na tento konkrétny výpočet som použil náš kalkulátor investičných výnosov, ktorý si môžete stiahnuť po bezplatnej registrácií v našej user zóne v sekcii Investičné nástroje.

Aj naše rastové mechanické investičné portfólia napr. Magic Formula Papučový investor so zhodnotením na úrovni 12% p.a. od 10/2007 do 07.2024 alebo US Mid Cap Value Momentum s výkonnosťou 15% p.a. od 11/2019 do 07.2024 sú toho dôkazom, že takéto zhodnotenie sa naozaj dá dosahovať a nemusí Vás to stáť extra veľa námahy a na konci dňa môžete poraziť aj výkonnosť TRHu ako celku - index S&P500. Spoločne s nami to zvládnete reálne za menej ako hodinu mesačne. Stačí Vám nato naša PREMIUM služba.

Je zaujímavé, aký široký je medzi verejnosťou obsah pojmu „investovanie“ či „investícia“. Počínajúc „tradičnými“ investíciami ako akcie a dlhopisy, cez nehnuteľnosti, či zlato, ďalej cez „moderné“ investície typu kryptomeny, forex roboty, ale aj private equity, až po alternatívne investície ako umelecké diela, alkohol, zberateľské predmety, mince, či dokonca kabelky.

V princípe je ako investícia vnímané takmer čokoľvek, čo má potenciál zarobiť, resp. zhodnotiť v čase peniaze bez toho, aby som na tento príjem, resp. zhodnotenie musel pracovať. Osobne o investíciách a investovaní rozmýšľame trochu inak. Rozmer zarobenia je tam samozrejme prítomný, avšak pre nás je hlavným kritériom investovania schopnosť vybudovať majetok a pasívny príjem, na ktorý sa budem schopný spoľahnúť pri pokrývaní životných potrieb seba a svojej rodiny v čase, keď sa (dobrovoľne alebo nútene) rozhodnem prestať pracovať (hovorí sa tomu aj „dôchodok“). Preto otázka „Ako investovať?“ pre nás znamená „Ako vybudovať pasívny príjem na dôchodok?“. Kedy záleží už od individuálnej situácie jednotlivcov alebo rodiny.

Pri rozmýšľaní o vhodnej investícii sa potom zameriavam na také možnosti, pri ktorých si viem predstaviť, a cítim sa komfortne s tým, že budú tvoriť drvivú väčšinu môjho majetku v budúcnosti alebo teda na dôchodku. A chcem, aby táto investícia mala minimálne nasledujúce vlastnosti:

👉 Rozumiem jej (ideálne ma aj „baví“)

👉 Je trvácna a v čase si uchováva alebo ešte zvyšuje svoju hodnotu

👉 Jej vlastníctvo nie je administratívne ani logisticky náročné

👉 Generuje pravidelný, ideálne v čase rastúci príjem

👉 Riziko straty pravidelného príjmu je nízke

Pre nás je takouto investíciou primerane diverzifikované portfólio stabilných dividendových spoločností, ktoré dopĺňame o opcie, ale nie za účelom špekulácií, ale s cieľom zarobiť k pravidelnej dividende niečo navyše, prípadne ich využívame na zaistenie si pozície pred dôležitým earnings alebo ako daňovo-odvodový optimalizátor. Ako ľuďom, čo sa počas svojho aktívneho pracovného života venujeme (aj vlastnému) biznisu, je nám tento typ investície blízky. Rozumieme, ako a kde sa generuje hodnota a ak sa biznis správne manažuje a rozvíja, jeho hodnota v čase rastie. Vlastníctvo akcií takýchto spoločností od nás nevyžaduje žiadne zložité administratívne kroky a stojí nás len veľmi málo času a úsilia.

Dividenda predstavuje predikovateľný pravidelný príjem, ktorý v čase zvykne rásť a pri dobrej diverzifikácii portfólia bude mať aj prípadný pokles dividendy u jednej spoločnosti len zanedbateľný dopad na celkovú výšku môjho pasívneho príjmu.

My sme v pohode, či trhy klesajú alebo rastú. Lebo ako zvykneme hovoriť, čo je doma, to sa počíta = DIVIDENDOVÉ HODNOTOVÉ INVESTOVANIE.🎯

1️⃣ DIVIDENDOVÝ VÝNOS

2️⃣ RAST DIVIDENDY

3️⃣ PRÍJEM Z OPCIÍ

A prípadné kapitálové zhodnotenie je pre nás už len BONUSOM, nie nevyhnutnosťou. Aj keď posledné roky hovoria skôr v prospech toho BONUSu.

Ak Vás zaujíma, akých 11 spoločnosti aktuálne vlastníme v rámci nášho výnosového dividendového stockpicking portfólia, pridajte sa do našej PREMIUM investičnej komunity a prejdite si naše konkrétne výbery, fundamentálne analýzy, férové ceny, earnings updaty na discorde aj v mesačníku, náš watchlist dividendových spoločností a opčné stratégie úvodných 30 dní na skúšku a BEZ RIZIKA.

A ak sa Vám náš prístup a investičné stratégie budú páčiť, počas prvého roka si viete poplatok za ročné premium členstvo znížiť kľudne aj nastálo až o 99% cez náš affiliate program pozvánok. Aj to nám umožnilo získať status 1.investičnej služby na Slovensku, ktorú môžete získať skoro úplne ZADARMO = len za 4,32 Eur s DPH/ ročne bez ohľadu na veľkosť Vášho investovaného kapitálu na finančných trhoch.

img

Chceš vedieť, ako začať investovať?

Stiahni si e-book Investorom za pár klikov


Podobné články

Kľúč k investičnému úspechu

Norbert Nepela

Čítať článok

Roboporadca či broker? Ako sa rozhodnúť

Norbert Nepela

Čítať článok

Indexy, stockpicking alebo niečo medzi?

Norbert Nepela

Čítať článok

Aký investičný prístup zvoliť

Norbert Nepela

Čítať článok