„Prečo investovať do čohokoľvek iného ako do indexových ETF?“

Norbert Nepela

„Prečo investovať do čohokoľvek iného ako do indexových ETF?“

Nedávno som dostal veľmi zaujímavú otázku: „Prečo by sme mali investovať do čohokoľvek iného ako do indexových ETF?“

Chápem, odkiaľ táto otázka prichádza. Aj sám Warren Buffett totiž hlása, že pre väčšinu ľudí je najlepšie nakúpiť indexový fond a držať do aleluja. Investovanie do indexových ETF je jednoduché, investícia dostatočne diverzifikovaná a podľa štatistík je výnos indexu len veľmi náročné poraziť. Tak načo robiť akúkoľvek čo len trochu aktívnejšiu správu...?

Akokoľvek jednoducho táto otázka znie, v skutočnosti je vec o niečo zložitejšia. Dôvod je, že si nie celkom uvedomujeme význam pojmu „index“. Index totiž nie je nič iné ako súbor cenných papierov, ktoré vykazujú určité spoločné charakteristiky. Môžu byť typové (trieda aktív), geografické, ale aj akékoľvek iné kvalitatívne či kvantitatívne. Je to v podstate výstup screenera s definovanými filtrami aplikovaný na širšie univerzum cenných papierov a aktualizovaný v definovaných pravidelných intervaloch. A podľa toho, aké a koľko týchto filtrov zvolím pri vytváraní indexu, taký široký alebo úzky index bude.

Keď hovoríme o pasívnom investovaní do indexových ETF, obvykle máme na mysli široké geografické indexy typu S&P 500, MSCI World a podobne. Lenže index môže byť definovaný aj ako „akcie stredne veľkých holandských hodnotových spoločností s vysokou kvalitou manažmentu, ktoré platia dividendu“. V týchto prípadoch sa už so širokého indexu stávajú užšie a viac koncentrované portfóliá zostavené a manažované na základe dát. Napríklad taký index Euro Stoxx Select Dividend 30 má, ako už názov naznačuje, 30 titulov. To je šírka bežného aktívne riadeného portfólia. Nejde o „stockpicking“ v pravom slova zmysle, ale určite to už nie je ten náš „klasický“ široký pasívny index. Istá mieru aktívneho riadenia sa mu nedá uprieť. A pozrime sa aj na tzv. „Smart Beta“, resp. „faktorové“ ETF – už dnes ich je veľa a pribúdajú nové. Tieto typy ETF zužujú širší index aplikovaním jedného alebo kombinácie viacerých filtrov.

Dobré investovanie nie je primárne o výbere tých najlepších investícií z dostupného univerza titulov. Skôr je to o eliminácii podpriemerných možností a investovania do toho, čo ostane. Toho, čo by malo byť nadpriemerné. Takto fungujú „Smart Beta“ ETF, a podobne fungujú aj tzv. quant fondy. Na univerzum cenných papierov aplikujú podľa definovanej logiky svoje kvantitatívne „filtre“ a na základe nich robia rozhodnutia o zostavení portfólia. Zahadzujú podpriemer a zvyšujú šance, že následný výber bude mať už z definície predispozíciu lepšej výkonnosti. A na rovnakom princípe fungujú aj naše Papučové mechanické stratégie, preto sa nám dlhodobo darí porážať nie len ETF benchmarky, z ktorých vyberáme, ale dokonca aj výkonnosť samotného indexu S&P500 už od roku 2007.

Aktuálna výkonnosť našej najlepšej takejto kvantovej mechanickej stratégie US MidCap Value Momentum je od roku 2019 na úrovni 16% p.a. a viete sa ňou nie len inšpirovať, ale ju aj reálne nasledovať a zaberie Vám to menej ako hodinu mesačne. V rámci tejto stratégie mali jednotlivé nami vybrané investičné dávky od založenia tejto stratégie takéto zhodnotenia:

Výkonnosť stratégie US MidCap Value Momentum od 11/2019 do 07/2024

Čo tým chcem povedať?

Pre zobrazenie celého článku je potrebná bezplatná registrácia. Ak nie ste zaregistrovaní, zaregistrujte sa zdarma TU. Ak už máte účet, prihláste sa prosím.

S vhodnými investičnými stratégiami a disciplinovaným prístupom môžeš udržať svoj investičný prístup na stabilnej ceste – a hlavne výnosný. Ak si náhodou na svojom investičnom rázcestí alebo len hľadáš komunitu podobne zmýšľajúcich ľudí, neváhaj a prečítaj si viac o našej PREMIUM službu.

Naučíme ťa spravovať si vlastný finančný majetok na kapitálových trhoch, pričom môžeš nasledovať naše rokmi overené investičné stratégie, ktorým sa darí porážať nie len vlastné ETF benchmarky, ale aj TRH ako celok, áno aj index S&P500. Získaš prístup k našim reálnym rastovým a dividendovým portfóliám, archívu vzdelávacieho obsahu, osobnej podpore a discord mastermind investičnej skupine a na konci dňa neplatíš žiadne poplatky za správu svojho portfólia. A to je podľa nás FÉR !

A ak sa Vám náš prístup a investičné stratégie budú páčiť, počas prvého roka si viete poplatok za ročné premium členstvo znížiť kľudne aj nastálo až o 99% cez náš affiliate program pozvánok. Aj to nám umožnilo získať status 1.investičnej služby na Slovensku, ktorú môžete získať skoro úplne ZADARMO = len za 4,32 Eur s DPH/ ročne bez ohľadu na veľkosť Vášho investovaného kapitálu na finančných trhoch.

img

Chceš vedieť, ako začať investovať?

Stiahni si e-book Investorom za pár klikov


Podobné články

Kľúč k investičnému úspechu

Norbert Nepela

Čítať článok

Roboporadca či broker? Ako sa rozhodnúť

Norbert Nepela

Čítať článok

12 najväčších investičných mýtov

Norbert Nepela

Čítať článok

Kedy predať?

Norbert Nepela

Čítať článok

Zoznámenie so Smart Beta

Zuzana Badurová

Čítať článok