Prečo sú ženy lepšie investorky ako muži

Norbert Nepela

Prečo sú ženy lepšie investorky ako muži

Počuli ste niekedy o Henriette „Hetty“ Green? Predpokladám, že väčšina asi nie. Ide pritom o asi najúspešnejšiu investorku v histórii a vo svojej dobe najbohatšiu ženu Ameriky (a možno aj na svete), prezývanú aj „Kráľovná Wall Street“. Počas svojej kariéry (zomrela v roku 1916) zhodnotila ekvivalent dnešných 100 mil. USD na cca 4.9 mld. USD, t.j. cca 49-násobne.

Investovanie je už tradične považované za odvetvie, v ktorom dominujú muži, pričom väčšinu pozícií vo finančnom svete zastávajú práve muži. V rámci hedžových fondov je podľa výskumu autorky Meredith Jones pomer mužov k ženám zhruba 80:1. Ženy, podľa Morningstar, vedú len 11% podielových fondov a spravujú menej ako 2% celkových aktív v týchto fondoch. A podľa Social & Capital Partnership, takmer dve tretiny zo 71 najväčších fondov rizikového kapitálu v Silicon Valley nemajú žiadne seniorné investičné profesionálky. Nedávne štúdie však ukázali, že Hetty Green možno nebola až taká výnimka, a že ženy sú v skutočnosti lepšími investormi ako muži. A dôvodov je hneď niekoľko.

Ženy investujú dlhodobo

Po prvé, ženy majú tendenciu mať dlhodobejšiu perspektívu, pokiaľ ide o investovanie. Je menej pravdepodobné, že budú robiť impulzívne rozhodnutia založené na krátkodobých výkyvoch na trhu, a namiesto toho sa zamerajú na širší obraz. Podľa štúdie, ktorú uskutočnila spoločnosť Fidelity Investments, ženy prekonali mužov o 0,4% ročne počas 10-ročného obdobia, pretože bolo menej pravdepodobné, že urobia unáhlené rozhodnutia a namiesto toho si svoje investície udržali dlhšie. Toto je známe ako stratégia "buy and hold", ktorá sa často spája s úspešnými investormi. Skoršia štúdia, ktorú v 90tych rokoch 20. storočia realizovala University of California v Berkeley, dokonca zistila rozdiel až 1% v prospech žien a v období poklesu v rokoch 2007-2009 ženy dokonca porazili mužov o 3% p.a.

Ženy sú opatrnejšie

Po druhé, pokiaľ ide o investovanie, ženy majú väčšiu averziu voči riziku ako muži. To znamená, že je menej pravdepodobné, že podstúpia nadmerné riziko v snahe o vysoké výnosy. Aj keď sa to môže zdať neintuitívne, z dlhodobého hľadiska to v skutočnosti funguje v ich prospech. Obozretnejším prístupom k investovaniu je menej pravdepodobné, že ženy utrpia značné straty a je pravdepodobnejšie, že časom dosiahnu konzistentné zisky. Podporuje to štúdia uskutočnená Warwick Business School.

Ženy sú dôkladnejšie

Po tretie, ženy majú tendenciu byť dôkladnejšie vo svojom výskume, pokiaľ ide o investovanie. Je pravdepodobnejšie, že pred prijatím rozhodnutia potenciálne investície starostlivo analyzujú. Táto pozornosť venovaná detailom umožňuje ženám robiť informovanejšie rozhodnutia a vyhnúť sa nákladným chybám. Štúdia, ktorú uskutočnila spoločnosť Barclays, zistila, že ženy strávili v priemere 20 hodín mesačne skúmaním investičných príležitostí v porovnaní so 16 hodinami u mužov. Toto dodatočné úsilie môže viesť k lepším investičným rozhodnutiam a v konečnom dôsledku k lepšej návratnosti.

Ženy sú disciplinovanejšie

Po štvrté, ženy majú tendenciu byť trpezlivejšie a disciplinovanejšie, pokiaľ ide o investovanie. Je menej pravdepodobné, že podľahnú pokušeniu načasovania trhu alebo honby za rýchlymi ziskami. Namiesto toho zostávajú v kurze a držia sa svojej investičnej stratégie, ktorá často vedie k lepším dlhodobým výsledkom. Podporuje to štúdia spoločnosti Vanguard, ktorá zistila, že ženy majú o 50% menšiu pravdepodobnosť ako muži, že vykonajú zmeny vo svojom investičnom portfóliu v reakcii na výkyvy trhu. Vyplýva z roho, že ženy majú tendenciu lepšie zvládať svoje emócie, pokiaľ ide o investovanie. Je menej pravdepodobné, že nechajú strach alebo chamtivosť diktovať svoje investičné rozhodnutia.

Ženy dosahujú lepšie výnosy pri nižšom riziku

V dôsledku vyššie uvedených faktorov ženy dosahujú v porovnaní s mužmi významne lepšie rizikovo vážené výnosy. Ako hovoria výsledky štúdie spoločnosti Wells Fargo, rodinné investície, ktoré boli pod kontrolou žien zarobili v absolútnom vyjadrení a aj v rizikovo váženom vyjadrení významne viac ako tie rodinné investície, ktoré manažovali muži. Rozdiel je ešte významnejší, ak spravíme porovnanie slobodných žien a mužov. Na dosiahnutie podobného výnosu ženy v priemere podstupovali o 18% nižšie riziko ako muži. Boli omnoho viac náchylné spraviť si finančný plán a riadiť sa ním.

Ženy začínajú investovať čoraz viac

Dobrou správou je, že ženy začínajú investovať čoraz viac. Podľa dát z USA, len za 3 roky od 2018 do 2021 stúplo percento žien, ktoré investujú aj mimo dôchodkového zabezpečenia, zo 44% na 67%, pričom v skupine mileniálov je to až 71 %. A CFA Institute predpokladá, že do roku 2025 už nebude percentuálny rozdiel medzi investujúcimi ženami a mužmi. Podľa Merill Lynch, mladšie ženy (menej ako 55 rokov) sa v porovnaní so ženami nad 55 rokov omnoho viac považujú za znalé problematiky a sú tiež významne viac náchylné riadiť svoje vlastné peniaze a robiť finančné rozhodnutia. Samozrejme, na Slovensku ide pravdepodobne o omnoho nižšie čísla, ale trend je nespochybniteľný.

Čo ako sa na to pozerám, vychádza mi, že hodnotenie „Investuješ ako žena“ je vlastne významným komplimentom 😉

Ak chceš byť súčasťou silnej investičnej komunity a zobrať budúcnosť seba a svojej rodiny do vlastných rúk, neváhaj čítať ďalej...

S vhodnými investičnými stratégiami a disciplinovaným prístupom môžete udržať tvoj investičný prístup na stabilnej ceste – a hlavne výnosný. Ak si náhodou na svojom investičnom rázcestí alebo len hľadáš komunitu podobne zmýšľajúcich ľudí, neváhaj a prečítaj si viac o našej PREMIUM službu.

Naučíme ťa spravovať si vlastný finančný majetok na kapitálových trhoch, pričom môžeš nasledovať naše rokmi overené investičné stratégie, ktorým sa darí porážať nie len vlastné ETF benchmarky, ale aj TRH ako celok, áno aj index S&P500. Získaš prístup k našim reálnym rastovým a dividendovým portfóliám, archívu vzdelávacieho obsahu, osobnej podpore a discord mastermind investičnej skupine a na konci dňa neplatíš žiadne poplatky za správu svojho portfólia. A to je podľa nás FÉR !

A ak sa Vám náš prístup a investičné stratégie budú páčiť, počas prvého roka si viete poplatok za ročné premium členstvo znížiť kľudne aj nastálo až o 99% cez náš affiliate program pozvánok. Aj to nám umožnilo získať status 1.investičnej služby na Slovensku, ktorú môžete získať skoro úplne ZADARMO = len za 4,32 Eur s DPH/ ročne bez ohľadu na veľkosť Vášho investovaného kapitálu na finančných trhoch.

img

Chceš vedieť, ako začať investovať?

Stiahni si e-book Investorom za pár klikov


Podobné články

Kľúč k investičnému úspechu

Norbert Nepela

Čítať článok

Roboporadca či broker? Ako sa rozhodnúť

Norbert Nepela

Čítať článok

Inflácia, vojna a investovanie

Norbert Nepela

Čítať článok

Ako poraziť index, napr. aj S&P500

Norbert Nepela

Čítať článok

13 investičných mýtov súčasnosti

Marián Ďurica

Čítať článok