Stačí Ti výnos 8-9% p.a. a bude z teba MILIONÁR

Marián Ďurica

Stačí Ti výnos 8-9% p.a. a bude z teba MILIONÁR

Dnes opäť budeme pokračovať v jednej „kacírskej myšlienke“ a pripomenieme Ti jednu dôležitú skutočnosť. A síce: Investovaním do akcií nezbohatneš. Teda, aby sme boli úplne korektný, investovaním do akcií určite nezbohatneš rýchlo. S výnimkou prípadu, kedy väčšinu svojich peňazí vsadíš na jednu spoločnosť, ktorá za krátky čas „vystrelí“ niekoľkostonásobne a spraví Ťa boháčom.

Tento prípad je však vrcholne nepravdepodobný, pretože ak by si aj našiel spoločnosť s takým potenciálom, stavím sa, že tam vložíš maximálne len zlomok svojich peňazí (koniec koncov ide o veľmi rizikovú investíciu). Pri investovaní do akcií pravdepodobne dosiahneš dlhodobý výnos okolo 8-9% ročne, čo znamená, že hodnota Tvojej investície sa zdvojnásobí „len“ približne každých 8-9 rokov. Keď si to spočítaš, ak by si sa chcel stať euromilionárom, musel by si na úvod investovať 34 tis. Eur alebo pravidelne mesačne prispievať cca 250 Eurami a k prvému MILIONU sa dostaneš až za cca 40 rokov. Z pohľadu rýchleho zbohatnutia nič moc, ALE... (inak, podrobnejšie sme o tom písal v tomto článku s názvom Zabezpečí Ťa investovanie na dôchodok?).

Na tieto konkrétne výpočty som použil náš kalkulátor investičných výnosov, ktorý si môžeš stiahnuť po bezplatnej registrácií v našej user zóne v sekcii Investičné nástroje - Kalkulátor investičných výnosov.

Prečo to píšem? Hlavne preto, že už aj u nás sa dostáva do popredia filozofia FIRE (Financial Independence, Retire Early – finančná nezávislosť, skorý odchod do dôchodku). V princípe hovorí niečo v zmysle: „Maximalizuj svoj aktívny príjem, odlož z neho čo najviac a vybuduj si portfólio generujúce pasívny príjem, ktorý Ťa zabezpečí do konca života“. V extrémnej podobe to vyzerá až tak, že mladí ľudia vezmú dve práce (z ktorých ani jedna ich nebaví), 15 rokov makajú jak kone a potom v 35-40tke sa stanú finančne nezávislými. A potom začnú reálne žiť (ak ešte vedia ako).

Ak mám byť úprimný, nepáči sa mi predstava, že sa v mladom veku (a ani v tom nie až tak mladom) „zahrabem v práci“ len kvôli peniazom. Áno, mať cieľ a ísť za ním je super, ale som presvedčený, že život musí človeka aj baviť. Inak to nie je život, ale prežívanie. Rovnako som presvedčený, že človek nemôže žiť pre budúcnosť na úkor prítomnosti, rovnako ako nie je dobré žiť pre prítomnosť na úkor budúcnosti. Dôležitý je balans.

Prestaňme sa preto hnať za rýchlym zbohatnutím a finančnou nezávislosťou, ktoré sme povýšili na naše životné ciele. Uvedomme si, že bohatstvo či finančná nezávislosť nie sú cieľom, sú prostriedkom. Prostriedkom k tomu, aby sme mohli venovať svoj čas aktivitám, čo nás bavia a napĺňajú. Ba dokonca si dovolím ísť ešte ďalej a poviem, že bohatstvo a finančná nezávislosť by mali byť dôsledkom robenia toho, čo nás baví a napĺňa. A prílišné šetrenie a snaha za každú cenu zarobiť maximum to asi nebude...

Finančná nezávislosť a skorý odchod do dôchodku totiž nie sú o tom, že „nebudem robiť nič“. Je to o možnosti robiť to, čo nás baví. Príkladom sú nespočetní zakladatelia úspešných svetových firiem ako Bill Gates, Mark Zuckerberg, Elon Musk, či dokonca Warren Buffett, ktorí napriek tomu, že sú podľa všetkých dostupných definícií bohatí a finančne nezávislí, stále pracujú. Chybou však je myslieť si, že na to, aby som mohol robiť to, čo ma baví, musím byť bohatý a finančne nezávislý. Finančná nezávislosť mi len dáva viac možností. Nič mi však nebráni robiť to aj predtým. Či už si nájdem zamestnanie, v ktorom viem realizovať svoj potenciál, alebo, ak také zamestnanie nenájdem, vytvorím si príležitosť sám – podnikaním. Možností je neúrekom, stačí sa zamyslieť a trochu si „vyhrnúť rukávy“. Z vlastnej skúsenosti viem, že sa tak dá žiť naozaj šťastný život aj predtým, ako človek dosiahne finančnú nezávislosť .

A ako teda do toho celého zapadá investovanie? Nuž, investovanie je o diverzifikácii budúcich zdrojov príjmov. Pre podnikateľov je to diverzifikácia rizika, že ich biznis nebude v budúcnosti úspešný, pre zamestnancov je to diverzifikácia rizika, že nebude pre nich dosť prostriedkov v štátnych dôchodkových schémach. A v neposlednom rade, investičné portfólio je niečo, čo bude generovať príjmy aj dávno po tom, ako my, jeho zakladatelia, tu už nebudeme. Niečo, čo vieme odovzdať svojim deťom, ktorí to zas odovzdajú svojim deťom, a tak ďalej. Nie je to schéma rýchleho zbohatnutia, ale relatívne pomalý postupný a z dlhodobého pohľadu dosť bezpečný spôsob vybudovania majetku, ktorý s Tvojou rodinou zostane celé generácie.

Takže na záver: Život je len jeden, preto ho preži naplno, Rob to, čo Ťa baví, či už ako podnikateľ, zamestnanec, športovec, alebo umelec. A nezabudni popri tom všetkom aj investovať.

Ak ťa takéto myšlienky obohacujú a chcel by si si nás vypočuť napr. niekedy aj e v audio formáte, tak smelo do toho. Prikladáme link na náš Papučový investičný podcast. Jedna z našich epizod, konkrétne č.9 bola venovaná práve téme Investovaniu pre deti...

Myslíte na svoje deti a chcete im zabezpečiť dobrý štart do života v dospelosti? CHYBA !

Táto špeciálna epizóda nášho podcastu je priamo z nášho domáceho prostredia.

Investovanie pre deti a ako to vnímame a máme nastavené doma MY DVAJA s Norbert Nepela, nakoľko sme presvedčený, že ak už máte deti alebo ich len plánujete, určite Vám zodpovieme veľa otázok na tému či a kedy odkladať pravidelne peniaze pre svoje ratolesti na ich budúcnosť alebo štart do života.

Je to náš prístup a budeme radi, ak sa podelíte o prípadný Váš pohľad a postoj k tejto téme do komentárov nižšie, či áno, nie alebo ako to máte nastavené a premyslené Vy.

img

Chceš vedieť, ako začať investovať?

Stiahni si e-book Investorom za pár klikov


Podobné články

Kľúč k investičnému úspechu

Norbert Nepela

Čítať článok

Roboporadca či broker? Ako sa rozhodnúť

Norbert Nepela

Čítať článok

Trhy klesajú, čo mám robiť?

Norbert Nepela

Čítať článok