Vieš, koľko zarába Tvoja investícia?

Norbert Nepela

Vieš, koľko zarába Tvoja investícia?

Pri výbere investície je jedným z kľúčových rozhodovacích faktorov potenciálny výnos. Veď,  samozrejme, chceme, aby naše peniaze zarábali čo najlepšie. Aby sme sa vedeli relevantne rozhodnúť, treba pochopiť, že existuje viacero „typov“ počítania výnosov a rozdiely medzi nimi.

Takže, bez ďalšieho otáľania, tu sú:

  1. Absolútny výnos
  2. Peňažne vážený výnos (Money-Weighted Return)
  3. Časovo vážený výnos (Time-Weighted Return)
  4. Cenový vs. „Total return“ výnos

Najlepšie to bude vysvetliť na príklade: 1.1.2016 som investoval 1000 Eur a potom ďalší rok k 1.1. rovnako 1000 Eur. Celkovo som teda vložil 2 x 1000 = 2000 Eur. 31.12.2017 som celú investíciu predal za aktuálnu trhovú hodnotu 2400 Eur. Nech vývoj investície (po zohľadnení trhových výnosov) bol v čase nasledovný:

Absolútny výnos je jednoduché porovnanie aktuálnej hodnoty investície voči celkovej vloženej sume. Nezohľadňuje, že investície boli robené v rôznom čase, tvári sa , akoby bolo všetko investované na začiatku.

  • Absolútny výnos = (2400 – 2000)/2000 = 400/2000 = 0,2 = 20%.
  • Celkový výnos p.a. počas týchto 2 rokov = (1+0,2)^(1/2) = 9.54% p.a.

Peňažne vážený výnos sa rovná „diskontnej sadzbe“, pri ktorej je súčet diskontovaných výnosov z investície rovný diskontovanej sume výdajov. Je to v podstate ten istý princíp ako výpočet vnútornej miery návratnosti (IRR). Berie do úvahy vklady a výbery a z princípu väčšiu váhu na celkovom výnose má obdobie, kedy malo portfólio vyššiu hodnotu.

  • Súčasná hodnota výnosov = Súčasná hodnota výdavkov
  • 2400/(1+r)^2 = 1000 + 1000/(1+r) (stiahni si kalkulačku alebo použi XIRR funkciu v MS Excel)
  • Výnos (r) = 12.8% p.a.

Časovo vážený výnos je definovaný ako kumulovaný rast („compound growth rate“) 1 Eura počas sledovaného obdobia. Odhliada od vkladov a výberov.

  • Časovo vážený výnos = (1.18 x 1.101)^(1/2) - 1 = 13.98% p.a.

Nakoniec treba overiť, či daný výnos je uvádzaný ako cenový alebo ako „Total return“. Obzvlášť indexy, ETF a podielové fondy môžu mať túto distinkciu. „Total return“ výnos zahŕňa reinvestovanú dividendu (sú to primárne všetky akumulačné ETF a fondy, ktoré nevyplácajú dividendy), zatiaľ čo ak investícia dividendu vypláca a výnos je uvedený iba ako nárast ceny investície, budeš musieť na zistenie celkového výnosu k vypočítaným výnosom dividendu prirátať.

Aký je z toho záver?

Ako vidíš, jedno a to isté portfólio môže mať výnos p.a. od 9.54% do takmer 14%, v závislosti od spôsobu výpočtu. Pritom všetky výpočty sú „správne“, len metodika je iná. Preto:

  • Nečuduj sa, ak deklarovaný výnos Tvojho portfólia nebude zodpovedať reálnemu stavu účtu. Najprv si zisti, aký výpočet výnosu správca/broker použil. Štandardom vo finančnom odvetví je „time-weighted“ výnos.
  • Akumulačné ETF a podielové fondy nevyplácajúce dividendu zväčša uvádzajú výnos ako Total return.
  • Keď budeš dostávať ponuky rôznych fondov a budeš si ich porovnávať s inými ponukami, ubezpeč sa, že porovnávaš porovnateľné. Lebo nie je všetko zlato, čo sa blyští ?

Takže, aký výnos má Tvoja investícia? Podel sa s nami v komentári nižšie.

img

Chceš vedieť, ako začať investovať?

Stiahni si e-book Investorom za pár klikov


Podobné články

Kľúč k investičnému úspechu

Norbert Nepela

Čítať článok

Roboporadca či broker? Ako sa rozhodnúť

Norbert Nepela

Čítať článok

Aký investičný prístup zvoliť

Norbert Nepela

Čítať článok

Ako vybrať (dobrú) investíciu

Norbert Nepela

Čítať článok

Kľúč k investičnému úspechu

Norbert Nepela

Čítať článok

Roboporadca či broker? Ako sa rozhodnúť

Norbert Nepela

Čítať článok